Každodenní život polské aristokracie ve světle pamětí kněžny Matyldy Sapiehové rozené Windischgrätzové (1873-1968) - Brandejsová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato práce je zaměřená na každodenní život polské šlechty na počátku 20. století a v průběhu první světové války. Hlavní okruhy jsou zaměřeny zejména na rodinu, domov a volný čas. Pro srovnání je do práce zapojena také česká šlechtična Sidonie Nádherná, jejíž životní náplň byla v jistých směrech odlišná od zbylých postav práce.
Everyday Life of Polish Aristocracy in the Light of Memories of Princess Matylda Sapieha, Born Windishgraetz (1873-1968)
Keywords: každodenní život; šlechta; Matylda Sapieżyna; Marie Czapská; Sidonie Nádherná; daily life; nobility