Komplexní restaurování polychromované sochy Panny Marie s Ježíškem ze sbírek Lapidária Národního muzea v Praze: příklady variant přístupů k rekonstrukcím polychromií na kopiích exteriérových sochařských děl a vlastní praktická realizace - Roleček, Pavel (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato diplomová práce se skládá ze dvou částí, z praktické části a teoretické, s experimentální praktickou realizací úkolu. Praktická část je zařazena jako první a dokumentuje komplexní restaurátorský zásah na polychromovaném sousoší Panny Marie s Ježíškem ze sbírek Lapidária Národního muzea v Praze. Následující teoretická část tematicky rozvíjí problematiku polychromie sochařských děl umístěných v exteriéru. Tato část se zabývá variantami přístupů k rekonstrukcím polychromií na kopiích. Součástí teoretické práce je vlastní praktická realizace materiálové rekonstrukce polychromie na kopii sochy sv. Jana Nepomuckého z České Kamenice.
Complete restoration of polychrome statue of the Virgin Mary with the Christ from the collection of Lapidary of the National Museum in Prague: examples of variant approaches to reconstruct the polychromes on copies of exterior sculptures and own practical implementation
Keywords: restaurování; polychromie; monochromie; sochařská díla; exteriér; barevné vrstvy; sv. Jan Nepomucký; restoration; polychrome; monochrome; sculptures; exterior; color coating; st. John of Nepomuk