Stanovení linaloolu v pivu s využitím moderních mikroextrakčních technik - Fikarová, Daniela (Univerzita Pardubice, 2018)
Diplomová práce se zabývá stanovením linaloolu v reálných vzorcích piv včetně piv za studena chmelených. Teoretická část je věnována pivu, linaloolu, mikroextrakčním technikám a plynové chromatografii. Experimentální část se zabývá stanovením linaloolu s využitím mikroextrakčních metod SDME a SPME ve spojení s metodou plynové chromatografie. Obě extrakční metody byly optimalizovány na standardním roztoku linaloolu. Optimalizovanými parametry byl objem a pH roztoku, doba extrakce a rychlost míchání. Následně byly obě optimalizované extrakční metody využity při analýze reálných vzorků. Finálně byly porovnány obsahy linaloolu v jednotlivých vzorcích.
Determination of linalool in beer using modern microextraction techniques
Keywords: pivo; linalool; plynová chromatografie; SDME; SPME; beer; linalool; gas chromatography; SDME; SPME