Téma smrti u Ladislava Klímy - Kopřiva, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2012)
Předložená diplomová práce se zabývá pojetím smrti v díle českého filosofa Ladislava Klímy (1878-1928). Práce se pokusí uchopit téma smrti u Klímy v jeho celkovosti, proto se nejdříve seznámíme s Klímovým inspirátorem v otázkách smrti, Arthurem Schopenhauerem. Klímovo svérázné pojetí smrti se nám ukáže právě díky tomu, že budeme postupně sledovat autorovo myšlenkové osamostatnění se od Schopenhauerovy filosofie a také základní pilíře Klímovy teorie egodeismu. Zejména tzv. logické zrušení logiky, filosofický akt, díky němuž Klíma dospěl k absurdnosti světa a zároveň k nutné "božskosti" a nesmrtelnosti individua, zde bude hrát důležitou roli. Nesmrtelnost, již Klíma na rozdíl od Schopenhauera přisoudil vědomí, pak bude podrobně zdůvodněna a zasazena do kontextu celé Klímovy "filosofie smrti". Její neodmyslitelnou součástí je i Klímovo originální a překvapivé pojednání o sebevraždě, které bude vyvrcholením celé této práce.
Topic of Death in the Work of Ladislav Klíma
Keywords: Klíma, Ladislav; Schopenhauer, Arthur; smrt; vůle; vědomí; egodeismus; sebevražda; death; will; consciousness; egodeism; suicide