Celiakie (glutenová enteropatie) - Chocenská, Petra (Univerzita Pardubice, 2014)
Předkládaná práce je věnována tématu onemocnění celiakií. Teoretická část obsahuje rešerši informací o celiakii, glutenu, trávicí soustavě, patologii, diagnostice a léčbě celiakie. Praktická část se zabývá kazuistikou vrcholové sportovkyně s diagnostikovanou celiakií, zaměřenou na kvalitu jejího života a na kvantitativní výzkum populace celiaků formou anonymního dotazníku. Cílem dotazníku bylo zmapovat současný stav celiakie u nás.
Celiac ( gluten enteropathy)
Keywords: celiakie; gluten; tenké střevo; malabsorpce; screening celiakie; bezlepková dieta; celiac disease; gluten; the small intestine; malabsorption; screening celiac disease; gluten-free diet