Syntéza a vlastnosti pigmentů LnxFe2-xO3 - Čech, Jan (Univerzita Pardubice, 2009)
Tato diplomová práce je zaměřena na přípravu pigmentů na bázi směsných kovových oxidů s obsahem lanthanoidů obecného vzorce LnxFe2-xO3, kde x = 0,2 - 0,8 a Ln = La, Gd, Yb, Tm, Lu. Hlavním cílem této práce bylo sledovat vliv obsahu lanthanoidu, teploty výpalu a použitých výchozích surovin na pigmentově-aplikační vlastnosti vznikajících sloučenin, přičemž největší pozornost byla věnována sloučeninám obsahujících lanthan.
Synthesis and properties of LnxFe2-xO3 pigments
Keywords: perovskite; orthoferrite; Ceramic Pigments; Lanthanides; Perovskity; orthoferit; Keramické pigmenty; lanthanoidy