Nový příspěvek k potenciometrickým titracím aniontových tenzidů - Mikysek, Tomáš; Ďatko, Luboš; Vytřas, Karel (Univerzita Pardubice, 2016)
V článku jsou popsány možnosti potenciometrické indikace titrace aniontových tenzidů pomocí uhlíkových pastových elektrod (CPEs) a elektrod typu coated-wire (CWEs), zejména pak je doloženo atraktivní využití chloridu didecyldimethylammonia (DDAC) coby nově testovaného titrantu. Ukázalo se, že tvar potenciometrických titračních křivek není ovlivněn volbou indikační elektrody, pokud se při jejich přípravě použije stejný mediátor (pastová kapalina u CPEs, resp. plastifikátor u CWEs). Výška potenciometrického titračního skoku je předurčena především volbou titračního činidla, jehož kation tvoří aniontem stanovovaného tenzidu dobře extrahovatelný iontový pár.
Advances in potentiometric titrations of anionic surfactants
Keywords: tenzidy; potenciometrické titrace; iontově-selektivní elektrody; ion-selective electrode; potentiometric titrations; anionic surfactants