Vývoj zahradní architektury 1. poloviny 20. století se zaměřením na zahradního architekta Josefa Vaňka - Chalupníková, Barbora (Univerzita Pardubice, 2011)
Předložená bakalářská práce se zabývá každodenním životem zakladatele české zahradní architektury Josefa Vaňka v 1. polovině 20. století. V úvodních kapitolách se zaměřím na vývoj zahradní architektury od jejích úplných začátků až po 20. století. V druhé části se pokusím vyložit život a dílo významného chrudimského architekta zahrad Josefa Vaňka, s příklady jeho práce, jak literární, tak manuální, s důrazem na jeho soukromou korespondenci s významnými českými umělci. Tyto zprávy mají podobu krátkých i delších dopisů se soukromou či profesní tématikou, které jsou uloženy v soukromém vlastnictví jeho snachy Jaroslavy Vaňkové v Chrudimi. V další části se pokusím v krátkosti zmínit Vaňkovy spolupracovníky. Pokusím se zodpovědět otázky ohledně kompetencí každého z nich a také, co od jejich spolupráce architekt Vaněk čekal. Tato práce tak díky rozboru života Josefa Vaňka, jeho částečné korespondence a vývoji zahradní architektury přináší další informace o tomto odvětví, které je do dnešní doby velice málo zpracované. V závěrečné části zmíním příklady významných, důležitých nebo zajímavých českých zahrad, jen pro ilustraci složitého vývoje každé, i sebemenší, zahrady.
Landscape Gardener Josef Vaněk and his work in the Context of the Czech Landscape Gardening of the First Half ot the 20th Century
Keywords: architektura; Vaněk, Josef; Chrudim; zahrady; architecture; gardens