Informovanost studentů o syndromu náhlého úmrtí kojence - Vránová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2025)
Bakalářská práce se zabývá problematikou syndromu náhlého úmrtí novorozence a kojence (SIDS), což je neočekávané a nevysvětlitelné úmrtí dítěte do jednoho roku života. Přestože přesná příčina tohoto syndromu není dosud známa, jeho výskyt je až čtyřikrát častější u předčasně narozených dětí oproti donošeným novorozencům. V České republice postihne SIDS ročně přibližně 25 dětí. Práce je rozdělena na teoretickou a průzkumnou část. Teoretická část se zaměřuje na historický vývoj poznatků o SIDS, jeho rizikové faktory, preventivní opatření a zásady následné první pomoci u novorozenců a kojenců. Průzkumná část obsahuje výsledky dotazníkového šetření, které bylo provedeno mezi studujícími 3. ročníku studijního programu Porodní asistence na Fakultě zdravotnických studií Univerzity Pardubice. Cílem průzkumu bylo zmapovat úroveň informovanosti studujících o SIDS a o postupech první pomoci u dětí do jednoho roku.
Student awareness of sudden infant death syndrome
Keywords: edukace; kardiopulmonální resuscitace; kojenec; první pomoc; rizikové faktory; syndrom náhlého úmrtí novorozence (SIDS); syndrom neočekávané smrti novorozence (SUDI); education; cardiopulmonary resuscitation; infant; first aid; risk factors; sudden infant death syndrome (SIDS); sudden unexpected death in the newborn (SUDI)