Imunoanalytické metody a využití částic - Linenko, Valeriya (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím mikro- a nanočástic v imunochemických metodách. Cílem práce je shrnout principy těchto metod, jejich vývoj a současné aplikace v analytické chemii, biomedicíně a diagnostice. Práce se věnuje latexovým, magnetickým, zlatým nanočásticím a částicím oxidu křemičitého - a jejich specifickým vlastnostem, způsobům syntézy a možnostem využití v různých typech imunochemických analýz. Zvláštní pozornost je věnována moderním trendům, jako jsou mikrofluidní systémy a jednomolekulové detekční přístupy. Nanočástice přinášejí do imunochemie nové možnosti díky své rozmanitosti, vysoké specifické ploše a snadné funkční úpravě. Z textu vyplývá, že částicové imunochemické metody představují flexibilní a výkonný nástroj, který bude s dalším vývojem nanotechnologií a analytických platforem stále významnější.
Particle-Based Immunoanalytical Methods
Keywords: imunochemické metody; nanočástice; magnetické částice; imunoanalýza; diagnostika; immunochemical techniques; nanoparticles; magnetic particles; immunoassays; diagnostics