Synergie preferenčních opatření ve veřejné dopravě - Chlumecký, Jaroslav (Univerzita Pardubice, 2024)
Disertační práce na základě podrobné analýzy vědeckého poznání problematiky preferenčních opatření ve veřejné dopravě obsahuje návrh metodiky na správné hodnocení použití synergického preferenčního opatření. Pojmem synergie se rozumí propojení dvou nebo více opatření upřednostnění jízdy vozidla MHD za účelem zvýšení spolehlivosti dodržování jízdního řádu a zvýšení konkurenceschopnosti veřejné dopravy. K návrhu metodiky je použito několik výzkumných metod. Mezi tyto metody patří primárně matematický nástroj Petriho sítě, který je použit pro účel podrobné charakteristiky jednotlivých synergických opatření. Dále jsou použity vybrané metody vícekriteriálního rozhodování a porovnávání sloužící ke stanovení úhlu pohledu na přístup k řešení dané problematiky. Konkrétně je pro tento účel použita metoda analýzy silového pole a Saatyho metoda. Z této metodické části následně vyplývá verifikace a validace návrhu na konkrétní reálné síti a následné celkové vyhodnocení. Hlavním výstupem práce je obecné hodnocení jednotlivých synergií, které má dát rozhodovateli o realizaci daného preferenčního opatření informaci, zda ta konkrétní zamýšlená varianta je adekvátní či ne.
SYNERGY OF PREFERENTIAL MEASURES IN PUBLIC TRANSPORT
Keywords: městská hromadná doprava; městská mobilita preference veřejné dopravy; synergie; priority of public transport; urban public transport; synergy; urban mobility