Dočasná stimulace srdce v přednemocniční neodkladné péči - Dvořák, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato bakalářská práce je věnována problematice dočasné externí stimulace srdce v přednemocniční neodkladné péči v praxi zdravotnického záchranáře. Teoretická část práce je zaměřena na stručný popis anatomie a fyziologie srdce, na základní interpretaci EKG (elektrokardiografie), výčtem bradyarytmií, jejich diagnostikou a základní léčbou v přednemocniční neodkladné péči. Dále se práce věnuje metodě transtorakální dočasné zevní stimulace srdce. Výzkumná část analyzuje výsledky dotazníkového šetření, které probíhalo ve dvou vybraných krajích. Cílem tohoto šetření bylo zjistit četnost a nejčastější důvody k zahájení transtorakální dočasné zevní stimulace v přednemocniční neodkladné péči, zmapovat podmínky a dostupné pomůcky k provedení, porovnat úroveň znalostí zdravotnických záchranářů a zjistit, jestli jsou zdravotničtí záchranáři spokojeni se svými znalostmi a zda na daných záchranných službách probíhá pravidelné školení v dané problematice.
Temporary Heart Stimulation in Pre-Hospital Emergency Care
Keywords: kardiostimulace; EKG; bradyarytmie; farmakologie; terapie; pacing; ECG; bradyarrhythmias; pharmacology; therapy