Fenomén audioknihy v současné české literární kultuře - Tomková, Jana (Univerzita Pardubice, 2012)
Bakalářská práce se zabývá nejnovější formou knihy a to audioknihou. Práce je rozdělena do šesti úseků. V každém je audioknize věnován jiný úhel pohledu. Cílem je přiblížit skutečnosti o vzniku a vývoji audioknihy, procesu natáčení, možnosti rozdělení a její distribuci. Z pohledu audiočtenáře jsou zmíněny žánrové trendy a zaměření na cílového posluchače. Součástí práce je v poslední kapitole anketa. Účelem práce je prozkoumání tohoto fenoménu v širším spektru, vystihnout klady i zápory audioknih a porovnat je s ostatními formami knih.
Phenomenon of Audiobooks in Current Czech Literary Culture
Keywords: audioknihy; zvukové knihy; mluvené slovo; předčítání; fenomén; žánry; audioknižní nakladatelství; audiočtenáři; distribuce; čtení; audiobooks; voicebooks; reading to somebody; phenomenon; genres; audiobooks publishing; audioreaders; distribution; reading