Vliv barevného podkladu na optické vlastnosti perleťového laku - Zelinka, Jozef (Univerzita Pardubice, 2011)
Cieľom práce bolo spracovať sortiment v súčasnosti predávaných perleťových pigmentov vhodných na obohatenie laku na získanie jedinečného efektu a ich predajcov ponúkajúcich tieto produkty. V experimentálnej časti bolo cieľom objasniť vplyv substrátu na optické vlastnosti perleťového laku. Sledovaný bol vplyv množstva preneseného laku na reflektanciu, na meniacich sa typoch substrátu za použitia lakov s pigmentmi na báze ovrstvenej sľudy a borosilíkatového skla. Zistené skutočnosti odpovedali predpokladaným výsledkom, že najvýraznejšieho efektu ide dosiahnuť na lesklom papieri s potlačou tmavej farby.
Optical properties of pearlescent lacquer depending on background tint
Keywords: perleťové pigmenty; perleťový lak; perleťové barvy; optické vlastnosti; lakování; pearlescent pigments; pearlescent laquers; pearlescent inks; optical properties; varnishing