Modelování udržitelného rozvoje obcí pomocí fuzzy logiky - Vlček, Jiří (Univerzita Pardubice, 2009)
Diplomová práce se zabývá modelováním udržitelného rozvoje obcí pomocí fuzzy logiky. Řešená problematika se vztahuje na vybranou oblast Pardubického kraje. V první části práce je popsána problematika udržitelného rozvoje a navrženy vhodné indikátory pro modelování udržitelného rozvoje obcí, a to ekonomické, sociální a environmentální. Další část je věnována problematice metody modelování, kterou je fuzzy logika a charakteristice hierarchické struktury fuzzy inferenčních a intuitionistických fuzzy inferenčních systémů. Kapitola návrh modelu obsahuje předzpracování dat a návrh intuitionistických hierarchických fuzzy inferenčních systémů. V závěru práce jsou analyzovány a popsány výsledky.
Modelling the sustainable development of municipalities by fuzzy logic
Keywords: Sustainable Development; parameters; fuzzy logic; intuitionistic fuzzy inferential systems; Udržitelný rozvoj; indikátory; fuzzy logika; intuitionistické fuzzy inferenční systémy; MATLAB/Simulink