Hydroxynaftoáty tributyl- a dibutylcíničité - Sršňová, Helena (Univerzita Pardubice, 1995)
Byly připraveny salicyláty, 1-hydroxy-2-naftoáty, 2-hydroxy- 1-naftoáty a 3-hydroxy-2-naftoáty tributyl- a dibutylcíničité. Struktura sloučenin byla studována pomocí 1H, 13C a 119Sn NMR spektroskopie a IČ spektroskopie. Sloučeniny byly analyzovány a v některých případech byla kryoskopicky stanovena molární hmotnost. Na základě získaných informací jsou učiněny závěry o struktuře koordinačního polyedru atomu cínu jak v tuhém stavu, tak v roztoku nekoordinujícího rozpouštědla.
Keywords: naftoáty; salicyláty; infračervená spektra; nukleární magnetická rezonanční spektra; spektroskopie