Důsledky zveřejnění archivů Státní bezpečnosti pro bývalé agenty a sledované občany - Bernardová, Denisa (Univerzita Pardubice, 2009)
Práce je rozdělena na tři základní části. První z nich se zabývá legislativní úpravou zpřístupnění dokumentů vzniklých činností bývalé Státní bezpečnosti. Jsou zde objasněny základní pojmy a celý postup, kterým musí projít každý, kdo žádá o zpřístupnění určitého dokumentu. Druhá část se týká rozdělení agenturní sítě od roku 1945 do roku 1989. Hrubě vykreslen je i způsob práce s agenturou. Poslední část je věnována analýze vyšlých publikací po Sametové revoluci v roce 1989. Výzkum je zaměřen na monografie a sborníky, které jsou spojené se sledovanými osobami a objekty a s bývalými spolupracovníky Státní bezpečnosti.
Effects of publication of StB's files for former agents and watched people
Keywords: Státní bezpečnost; secret agents; Communism; publication of archives; Státní bezpečnost; tajní spolupracovníci; komunismus; zpřístupnění archivů