Infekce Neisseria meningitidis, laboratorní diagnostika a prevence - Svobodová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2011)
Práce je věnovaná gramnegativní bakterii Neisseria meningitidis, která je schopna kolonizovat lidský nosohltan a zároveň způsobovat závažná onemocnění jako meningitidy a sepse. Práce zahrnuje informace charakterizující meningokoka a onemocnění, která způsobuje. Zmíněné jsou také diagnostické metody, jeţ jsou nezbytnou součástí lékařského vyšetření při podezření na meningokokové onemocnění. V případě potvrzení infekčního agens zde najdete nastíněný postup léčby a možnosti profylaxe.
Neisseria meningitidis infections, diagnosis and prevention
Keywords: Neisseria meningitidis; meningokok; invazivní meningokokové infekce; diagnostika; terapie; Neisseria meningitidis; meningococcus; meningococcal infection; therapy