Intuitivní svoboda Henriho Bergsona - Vrbická, Ester (Univerzita Pardubice, 2023)
Diplomová práce se zabývá otázkou intuitivní svobody francouzského filozofa Henriho Bergsona. Jejím východiskem je jednající lidská osobnost, která je nezávislá na kauzálních dějích. Svoboda pak není záležitostí determinismu či indeterminismu, ale je výrazem celé naší osobnosti. Jinými slovy je svoboda pro Bergsona faktem. Základem takto koncipované teorie svobody je pojem trvání, který Bergson používá pro označení bezprostředně prožívaného času. Předkládaná práce se proto primárně soustředí na vyložení teorie trvání, jenž je nutnou podmínkou Bergsonovy koncepce svobody.
Henri Bergson's intuitive freedom
Keywords: Bergson, Henri; svoboda; intuice; trvání; čas; Bergson, Henri; freedom; intuition; duration; time