Opatření obecné povahy a dodržování principu proporcionality - Janderová, Jana (Masarykova univerzita, 2017)
Cílem příspěvku je analyzovat uplatnění principu proporcionality a jeho dodržování u opatření obecné povahy. Zkoumána je zejména relevantní judikatura správních soudů týkající se územních plánů a námitek stěžovatelů, kteří argumentují nepřiměřeností zásahů do jejich subjektivních práv. Výsledky analýzy jsou syntetizovány, přičemž příspěvek sumarizuje nejčastější příčiny porušení zásady přiměřenosti způsobující neplatnost opatření obecné povahy.
Generally binding measures and adherence to the principle of proportionality
Keywords: Zásada proporcionality; Opatření obecné povahy; Územní plán; Vlastnické právo; Principle of proportionality; Generally binding measures; Zoning plan; Property rights