Tenké vrstvy chalkogenidových skel deponované z roztoku - Pálka, Karel (Univerzita Pardubice, 2002)
Předkládaná práce se zabývá studiem tenkých vrstev chalkogenidových skel připravených z roztoků výchozích objemových skel v těkavých organických zásadách. Práce je cílena na možné aplikace těchto vrstev v optice, a proto je kladen zřetel na dobrou optickou kvalitu studovaných materiálů. V první části práce je shrnut současný stav studované problematiky v publikované literatuře. Ve druhé části je pak rozebráno mých 16 publikací věnujících se této problematice a shrnut jejich přínos. Má práce se zaměřuje jednak na přípravu tenkých vrstev nových složení, která doposud roztokovou cestou nebyla připravena, nebo u nich nebyly studovány optické parametry. Druhým směrem výzkumu je využívání výhod, které přináší roztoková cesta depozice tenkých vrstev a to modifikace složení a struktury vrstev modifikací složení výchozího roztoku.
Solution processed chalcogenide glass thin films
Keywords: chalkogenidová skla; tenké vrstvy; spin-coating; optické parametry; chalcogenide glasses; thin films; optical parameters