Využití produktů hydrolýzy organocíničitých halogenidů jako katalyzátorů transesterifikačních reakcí - Ryba, Pavel (Univerzita Pardubice, 2007)
Byly popsány dvě oblasti využití organocíničitých sloučenin jakožto katalyzátorů - první významná oblast katalýzy jsou transesterifikační reakce, druhou oblastí využití je katalýza reakcí, které využívají nebo budou v budoucnu využívat oxid uhličitý (syntézy alifatických a cyklických karbonátů, polykarbonátů a karbamátů. Nepodařilo se syntetizovat cílové organocíničité sloučeniny obsahující C, N chelátující ligandy v dostatečně čistém stavu. NMR analýzou bylo zjištěno, že v reakční směsi bylo několik meziproduktů, popř. oligomerů, požadovaných sloučenin.
Use of products of organotin (IV) halides hydrolysis as catalysts of transesterification reactions
Keywords: organocíničité sloučeniny; katalýza; Transesterifikace; organické karbonáty