Restaurování výjevu s označením "ARCHANGELI" na klenbě kaple sv. Isidora v Křenově - Slouková, Lenka (Univerzita Pardubice, 2015)
Diplomová práce se v teoretické části zabývá možnostmi zpevňování barevné vrstvy vápennými nanosuspenzemi a jejich kombinováním s estery kyseliny křemičité. Testování konsolidantů probíhá jak na zkušebních panelech, tak na reálné nástěnné malbě. Malířská a štuková výzdoba kaple sv. Isidora v Křenově pochází z 1. pol. 18. století. Malba s výjevem "Archangeli", jímž se tato diplomová práce zabývá, patří k nejpoškozenějším částem kaple. Restaurátorský průzkum a dokumentace restaurování jsou obsaženy v praktické části. Součástí dokumentace jsou návrhy a realizace rekonstrukcí malby podle dohledaných fotografií.
Restoration of the Scene with "Archangeli" on the Vault of the Chapel of St. Isidoro in Křenov
Keywords: nanolime suspensions; silicate acid esters; consolidation of paint layers; Archangel; Baroque mural; reconstruction