Filmový lis - otestování jeho funkce - Michejdová, Jana (Univerzita Pardubice, 2015)
Výroba papírových obalů vyžaduje dobré mechanické vlastnosti papírů, jež jsou k těmto účelům určeny. Jednou z metod, jak co nejlepších vlastností dosáhnout, je aplikace pomocných papírenských prostředků do hmoty, nebo na povrchu papíru. Povrchově se aplikují buďto na klížícím lise, kdy pás papíru prochází lázní nanášeného roztoku, nebo na lise filmovém, kdy je roztok klížidla nejprve přiváděn na nanášecí válce a z nich je následně přenášen na vyráběný papír. Cílem této práce bylo seznámit se s oběma metodami povrchového klížení a provést jejich zhodnocení a porovnávání jak z hlediska technologického, ekonomického, tak i z hlediska vlivu na mechanické vlastnosti papíru pro výrobu vlnitých lepenek.
The film press - an evaluation of its function
Keywords: vlnitá lepenka; klížení; klížící lis; filmový lis; škroby; enzymatická konverze; corrugated paperboard; enzymatic converzion; paper sizing; size press; film press; starches