Restaurování sádrového modelu Touha k pomníku Františka Palackého v Praze od Stanislava Suchardy - Vyhnánková, Šárka (Univerzita Pardubice, 2023)
Bakalářská práce se zabývá komplexním restaurátorským zásahem na sádrovém modelu sochy Touhy z depozitáře Vily Stanislava Suchardy v Praze. Touha byla následně realizována ve dvojnásobném měřítku v bronzu coby jedna z postav skupiny Historie na zadní straně pomníku Františka Palackého. Kromě několika přípravných návrhů celého pomníku se dochovala tato plastika jako jediná samostatná figura z Palackého pomníku, patrně proto, že modelem stála Suchardova dcera Marta. Jedná se o samostatné řešení restaurátorského úkolu v plném rozsahu od zpracování koncepce restaurování přes důkladný restaurátorský, umělecko - historický a chemicko - technologický průzkum až po vlastní restaurování a zpracování restaurátorské dokumentace. Průzkumová zpráva kriticky vyhodnocuje a srovnává testované materiály a postupy pro restaurování s přihlédnutím k rešerši. Na konci dokumentace je přiložena fotografická a grafická dokumentace mapující podrobně stav před restaurováním, celý postup prací a stav po restaurování a výsledky laboratorních průzkumů.
Restoration of a plaster cast depicting a Desire as a part of the František Palacký monument from the collection of the Stanislav Sucharda Foundation and Museum
Keywords: restaurování; Sucharda, Stanislav; odlitky; sádra; bozzetto; model; sádrový model; fixáž; fixace; patina; barevná úprava; polychromie; 3D tisk; fotogrammetrie; PLA; PETG; restoration; Sucharda, Stanislav; plaster casts; casts; plaster; gypsum casts; consolidation; fixation; paint layer; polychromy; 3D printing; photogrammetry; PLA; PETG; additive manufacturing; 3D technologies