Abúzus nikotinu u studentů nelékařských zdravotnických oborů - Sládková, Květa (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na zkušenosti se závislostí na nikotinu u studentů nelékařských zdravotnických oborů na Univerzitě Pardubice. V teoretické části popisuje obecně tabákové výrobky, nikotin a stručný vývoj pojmu v historii. Dále se zaměřuje na popis terminologie abúzus, syndrom závislosti a nikotinismus dle mezinárodní klasifikace nemocí. Teoretická část se dále zabývá problematikou kouření u nelékařských oborů. Popisuje prevenci a mírnění škod, které má dopad nikotinu na lidské zdraví. Průzkumná část obsahuje data z analýzy dotazníkového šetření s cílem zjistit, jaké mají respondenti vědomosti o vlastnostech a účincích nikotinu na lidský organismus, jaké mají respondenti zkušenosti s prevencí závislosti na nikotinu a jaké mají respondenti osobní zkušenosti se závislostí na nikotinu.
Nicotine abuse of students in non medical fields
Keywords: abúzus; nikotin; tabákové výrobky; studenti nelékařských zdravotnických oborů; závislost; prevence; osobní zkušenost; abuse; nicotine; tobacco products; students of non-medical fields; addiction; prevention; personal experience