Nestabilita karpometakarpálního kloubu palce: naše chirurgické výsledky - Pilný, Jaroslav; Kachlik, D; Zeman, P; Horáčková, Kateřina; Hajek, P (Galén, 2023)
CÍL STUDIE Karpometakarpální (CMC) nestability kloubu palce vznikají po úrazech nebo v důsledku přetěžování kloubů u pacientů s vrozenou kloubní hypermobilitou. Často nejsou diagnostikovány a pokud se neléčí, jsou základem pro rozvoj rhizartrózy u mladých jedinců. Autoři prezentují výsledky techniky Eaton-Littler. MATERIÁL A METODY Autoři prezentují soubor 53 CMC kloubů pacientů s průměrným věkem 26,8 let (15-43 let) operovaných v letech 2005-2017. Poúrazové stavy byly zjištěny u 10 pacientů a ve 43 případech byla nestabilita způsobena hyperlaxitou, prokázanou i na jiných kloubech. Operace byla provedena z Wagnerova modifikovaného anteroradiálního přístupu. Po operaci byla přiložena sádrová dlaha na 6 týdnů, poté začala rehabilitace (magnetoterapie, rozcvička). Pacienti byli hodnoceni pomocí VAS (bolest v klidu a při zátěži), DASH skóre v pracovním modulu a subjektivního hodnocení (žádné obtíže, obtíže neomezující běžné aktivity a obtíže omezující běžné aktivity) před operací a 36 měsíců po operaci. VÝSLEDKY Při předoperačním hodnocení byla průměrná hodnota VAS 5,6 v klidu a 8,3 při zátěži. Při hodnocení VAS v klidu byly hodnoty za 6, 12, 24 a 36 měsíců po operaci 5,6, 2,9, 0,9, 1, 2 a 1,1. Při vyhodnocení v daných intervalech při zátěži byly zjištěné hodnoty 4,1, 2, 2,2 a 2,4. Skóre DASH v pracovním modulu bylo 81,2 před operací, 46,3 po 6 měsících, 15,2 po 12 měsících, 17,3 po 24 měsících a 18,4 po 36 měsících po operaci. Při subjektivním sebehodnocení 36 měsíců po operaci 39 pacientů (74 %) hodnotilo svůj stav jako bez obtíží, deset pacientů (19 %) uvedlo obtíže, které neomezovaly běžné aktivity a čtyři pacienti (7 %) uvedli potíže omezující běžné aktivity. DISKUSE Většina autorů prezentuje výsledky svých operací u pacientů s posttraumatickou kloubní nestabilitou a výborné výsledky uvádějí dva až šest let po operaci. Existuje zanedbatelné množství studií zabývajících se nestabilitami u pacientů s nestabilitou způsobenou hypermobilitou. Při použití konvenční metody popsané autory v roce 1973 jsou naše výsledky hodnocení provedené 36 měsíců po operaci srovnatelné s výsledky uváděnými jinými autory. Dobře si uvědomujeme, že se jedná o krátkodobé sledování a že tato metoda nezabrání rozvoji degenerativních změn v případě dlouhodobého sledování, ale snižuje klinické obtíže a může oddálit rozvoj těžké rizartrózy. u mladých jedinců. ZÁVĚRY CMC nestabilita kloubu palce je poměrně častá porucha, i když ne všichni jedinci mají klinické obtíže. V případě obtíží je potřeba instabilitu diagnostikovat a léčit, neboť tak lze předejít rozvoji časné rhizartrózy u predisponovaných jedinců. Naše závěry naznačují možnost chirurgického řešení s dobrými výsledky.
Instabilities of the Thumb Carpometacarpal Joint: Our Surgical Outcomes
Keywords: carpometacarpal thumb joint, thumb CMC joint, carpometacarpal thumb instability, joint laxity, rhizarthrosis