Klinický význam gama-glutamyltransferasy u pacientů s onemocněním koronárních tepen - Novák, Dominik (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato práce se zabývá využitím gama-glutamyltransferasy (GGT), což je enzym, který je účinným biomarkerem onemocnění jater a ledvin, zároveň se jedná o enzym, jehož aktivita roste při zánětech. A jelikož ateroskleróza je zánětlivé onemocnění koronárních tepen, předpokládáme, že GGT lze využít i jako biomarker tohoto kardiovaskulárního onemocnění. Z toho důvodu byly provedeny analýzy vzorků od kardiologických pacientů.
The Clinical Importance of Gamma-glutamyltransferase in Patients with Coronary Artery Disease
Keywords: Gama-glutamyltransferasa; ateroskleróza; kardiovaskulární onemocnění; koronární tepny; biomarker; perkutánní koronární intervence; Gamma-glutamyltransferase; atherosclerosis; cardiovascular disease; coronary arteries; biomarker; percutaneous coronary intervention