Vliv profilu mastných kyselin na zánětlivou reakci po implantaci koronárního stentu u nemocných s akutním koronárním syndromem - Novotný, Jakub (Univerzita Pardubice, 2013)
Cílem této práce bylo hledání spojitosti mezi koncentrací a složením mastných kyselin a rozvojem zánětu a oxidačního stresu u pacientů po PTCA. Pro potřeby studie byla 20 pacientům odebrána plazma před PTCA, po 24 a 48 hodinách. 4 pacienti byli ze studie pro již probíhající zánětlivý proces vyloučeni. Koncentrace mastných kyselin byly stanoveny, po rozdělení tenkovrstvou chromatografii na lipidové frakce, pomocí plynové chromatografie.
The effect of fatty acid profile on systemic inflammation after coronary stent implantation in patients with acute coronary syndrome
Keywords: ateroskleróza; koronární stenty; PTCA; mastné kyseliny; záněty; oxidační stres; plynová chromatografie; atherosclerosis; coronary stents; fatty acids; inflammation; oxidative stress; gas chromatography