Vliv propolisu a pyrazolylborátových komplexů manganu na tvorbu filmu oxopolymeračně zasychajícího pojiva nátěrové hmoty - Mikulíčka, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá studiem různých vlastností propolisu a pyrazolylborátových komplexů manganu, které ovlivňují průběh autooxidace a polymerace pojivových oxopolymeračně zasychajících systémů. Ke studiu byly vybrány tři pyrazolylborátové komplexy, které byly aplikovány do různých oxopolymeračně zasychajících pojiv. Tyto komplexy byly následně srovnávány s komerčním sikativem. V experimentální části byly studovány vlastnosti připravených organických povlaků na bázi alkydové pryskyřice pomocí FTIR spektroskopie, měření doby zasychání, lesku, tvrdosti a viskozity. Stabilita nátěrových systémů při skladování byla sledována po dobu 120 dní pomocí stanovení viskozity.
Effect of propolis and manganes pyrazolylborate complexes on film formation oxopolymerationdrying binder coanting
Keywords: alkydové pryskyřice; autooxidace; sikativy; antioxidanty; propolis; alkyd resins; autoxidation; driers; antioxidants