Efekt supraglotického zajištění dýchacích cest oproti endotracheální intubaci při zástavě oběhu - Javorský, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato bakalářská práce je prací teoretickou a pojednává o problematice zajištění dýchacích cest endotracheální kanylou a supraglotickými pomůckami u mimo-nemocniční zástavy oběhu. Vychází z rešerší dostupných publikací napsaných v anglickém jazyce. První část bakalářské práce se zabývá anatomickou strukturou dýchacích cest, zástavou oběhu a zajištěním dýchacích cest. Dále popisuje kompetence zdravotnického záchranáře a jednotlivé pomůcky pro zajištění dýchacích cest. Druhá část bakalářské práce obsahuje rešerše publikací, zaměřujících se na porovnání efektu supraglotických pomůcek oproti endotracheální intubaci při zástavě oběhu.
Effect of supraglottic airway management against endotracheal intubation during cardiopulmonary resuscitation
Keywords: zástava oběhu; resuscitace; zajištění dýchacích cest; endotracheální intubace; supraglotické pomůcky; obnovení spontánní srdeční aktivity; cardiac arrest; resuscitation; securing airways; endotracheal intubation; supraglottic devices; return of spontaneous circulation