Odstraňování kovů z vod biologickou cestou - Rýznarová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2023)
Tato diplomová práce je zaměřena na odstraňování kovů z vod za pomocí síran redukujících bakterií. V teoretické části práce je uveden výskyt kovů ve vodách a možnosti jejich odstranění. Následně je pozornost věnována vytipovaným bakteriím Desulfovibrio vulgaris a Desulfobacter hydrogenophilus, které byly vybrány jako vhodné síran redukující bakterie do druhého stupně kolonového systému. Experimentální část práce je zaměřena na kolonový systém LITHIM a vhodné podmínky jeho užívání. Z provedených experimentů vyplývá, že testovaný systém LITHIM lze využít k odstranění kovů z vod srážením, kdy účinnost odstranění testovaných kovů (Zn, Fe a Pb) byla v případě Pb téměř 100 %.
Biological removal methods of metals from water
Keywords: kovy ve vodách; síran-redukující bakterie; odpadní vody; srážení; metals in water; sulfate-reducing bacteria; wastewater; precipitation