Srovnání dvou podob předpokládané obnovy keltské tradice - Štefková, Barbora (Univerzita Pardubice, 2017)
Cílem této práce je porovnat dva současné pohanské směry, Wiccu, tedy moderní čarodějnictví, a Řád Bardů, Ovatů a Druidů, tedy Order of Bards, Ovates and Druids, tradičně znám jako OBOD. Řád sdružuje současné druidy, zatím stále především v zahraničí, ačkoli i v České republice vznikla jeho odnož, a nabízí komplexní výcvik na třech stupních. Práce má za úkol porovnat oba směry a najít jejich shody a rozdíly. Zároveň chce zjistit, nakolik současná dostupná literatura opravdu pravdivě vypovídá o praxi obou směrů, a tedy jak se veřejný laický názor, na základě této literatury, shoduje s realitou. Prostředkem pro zjištění těchto informací byl terénní výzkum, který používal metodu kvalitativního výzkumu. Otázky výzkumu byly rozděleny do pěti oblastí s cílem zjistit příčiny volby té dané pohanské cesty, informovanost aktérů, způsoby praxe, pojetí terminologie a vzájemné vnímání směrů mezi ostatními pohanskými směry a jejich povědomí o sobě navzájem. První část práce se věnuje historii obou náboženství a popisu základní praxe v průběhu roku. Druhá část se pak věnuje samotnému terénnímu výzkumu. Závěr práce shrnuje a analyzuje výsledky výzkumu a odpovídá na otázky výše uvedené.
Comparison of two forms of the supposed revival of Celtic tradition
Keywords: Wicca; OBOD; pohanství; současná religiozita; nová náboženská hnutí; paganism; contemporary religiousness; new religious movements