Naegleria fowleri - Šmajstrla, Radek (Univerzita Pardubice, 2023)
Práce je věnována amébě Naegleria Fowleri, která představuje volně žijící jednobuněčný organismus vyskytující se nejčastěji v otevřených vodních zdrojích. Za situace, kdy se dostane do lidského organismu se však dokáže změnit v infekční patogen a způsobovat smrtelné onemocnění zvané primární amébová meningoencefalitida (PAM). Vůči tomuto onemocnění neexistuje doposud adekvátní léčba a mnoho pacientů v důsledku něj zemřelo. Doposud největší počet lidí zemřel při epidemii tohoto onemocnění v Ústí nad Labem v letech 1962-1965, kdy v důsledku nákazy touto chorobou zemřelo 16 mladých lidí, kteří se nakazili v plaveckém bazénu.
Naegleria fowleri
Keywords: Naegleria Fowleri; primární amébová meningoencefalitida (PAM); Ústí nad Labem; epidemie; plavecký bazén; Naegleria Fowleri; primary amoebic meningoencephalitis (PAM); Ústí nad Labem; epidemic; swimming pool