Polymery používané pro přípravu pevných lékových forem s prodlouženým uvolňováním léčiva - Medunová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato bakalářská práce je literární rešerší na téma "Polymery používané pro přípravu pevných lékových forem s prodlouženým uvolňováním léčiva". Práce je zaměřená na přehled polymerů používaných v léčivech s řízeným uvolňováním, přehled polymerů v matricových tabletách a mechanismus uvolňování léčiv s řízeným uvolňováním. Podrobně jsou zde popsány nejčastěji používané polymery, pomocné látky, mechanismy uvolňování. Pozornost je věnována zejména hydrofilním matricovým tabletám na bázi hypromelózy a mechanismu uvolňování účinné látky z tohoto typu tablet.
The polymers used for the preparation of solid dosage forms with sustained drug release
Keywords: léčiva s řízeným uvolňováním; polymer; hypromelóza; mechanismus; controlled drug release; polymers; hypromellose; mechnism