Pojetí bódhičitty 14. dalajlamy - Rufr, Martin (Univerzita Pardubice, 2022)
Cílem této bakalářské práce je zkoumání a porozumění altruismu u 14. dalajlamy. Výzkumná otázka zní, jaký je vztah mezi jeho chápáním altruismu z hlediska jeho osobní duchovní praxe, což se týká pěstování bódhičitty a tím, co je jeho sekulární etikou. Je zde představeno, co je to bódhičitta a zdali může mít určité analogie k tomu, co je dalajlamovou sekulární etikou. První část práce se snaží ukázat, kdo je bódhisattva a proč je pro něj bódhičitta zásadní. Druhá část předkládá, jakým způsobem dalajlama bódhičittu pojímá a jak se může vztahovat k jeho pojetí sekulární etiky.
The Concept of Bodhicitta of the 14th Dalai Lama
Keywords: 14. dalajlama; bódhičitta; etika 14. dalajlamy; mahájánový buddhismus; tibetský buddhismus; 14th Dalai Lama; bodhicitta; ethics of the 14th Dalai Lama; Mahayana Buddhism; Tibetan Buddhism