Analýza činnosti DSO v kraji Vysočina - Marešová, Pavla (Univerzita Pardubice, 2006)
Diplomová práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část diplomové práce se zaměřuje na dobrovolné svazky obcí (dále jen „DSO‘‘) obecně. Je zde popsána jejich historie a formy spolupráce obcí. Dále se zabývá jejich vznikem, zakladatelskou smlouvou a stanovami, předmětem jejich činnosti, majetkem a následně hospodařením. Tato část se mimo jiné věnuje i právům občanů obcí sdružených v DSO, zániku DSO a možnostem spolupráce DSO se svazky obcí jiných států. Závěr teoretické části tvoří přehled zdrojů financování DSO, ze kterých jsou čerpány finanční prostředky na realizaci jejich aktivit. Jde o financování DSO prostřednictvím dotací a grantů krajů, financování prostřednictvím programů ministerstev a financování prostřednictvím programů Evropské unie. Praktická část je zaměřena konkrétně na kraj Vysočina. Poskytuje všeobecné informace o DSO Svaz vodovodů a kanalizací Jihlavsko a srovnání tohoto svazku s DSO VODOVODY A KANALIZACE – svazek obcí Třebíč a se Svazem vodovodů a kanalizací Žďársko.
Activity analysis of voluntary municipality groups in the Vysočina region
Keywords: Voluntary municipality group; history; financial resources; Dobrovolný svazek obcí; Žďársko; historie; Třebíč; financování; Jihlavsko; vodovody a kanalizace