Elektroanalýza s úhlíkovými pastovými elektrodami: Ohlednutí za vědecko-výzkumnými aktivitami elektroanalytické skupiny v Pardubicích - Švancara, Ivan; Sýs, Milan (My University, 2024)
V tomto článku je podán retrospektivní pohled na vědecko-výzkumné aktivity elektroanalytické skupiny na Univerzitě Pardubice (UPCE) a nabízí stručný přehled o vývoji, postupujících pracích a významných počinech při elektrochemických měřeních s uhlíkovými pastovými elektrodami (CPE). V samém úvodu je nastíněna historie oboru a jeho současný stav v globálním pohledu, poté jsou shrnuty výzkumné aktivity s CPE a příbuznými konfiguracemi v bývalém Československu a pozdější České republice s uvedením příslušných publikací. Úvodní část uzavírá historický přehled činnosti elektroanalytické skupiny na UPCE, charakterizující jednotlivá časová období s CPE od poloviny 80. let až do současnosti s poukázáním na nejvýznamnější práce a související publikace. Pilotní část textu nabízí pět různých příkladů, které prezentují některá klíčová témata, díky nimž je elektroanalýza na UPCE známá a zároveň příznačná. Jmenovitě jsou uvedeny, přehledně komentovány a na vybraných obrázcích ilustrovány a) směsi uhlíkových past s typickými pojivy na bázi kapalných esterů, b) extraktivní akumulace do nitra uhlíkové pasty a stanovení jodu, c) stripping voltametrická metoda ke stanovení iontů Ag+ na CPE s mimořádnou analytickou výkonností, d) uhlíkové pasty jako substráty pro povlaky rtuti, zlata, bismutu a antimonu a e) nedávné aplikace CPE, jež byly připraveny z uhlíkatých materiálů přírodního původu
Electroanalysis with carbon paste electrodes: A look behind the scientific-research activities of the electroanalytical group in Pardubice
Keywords: uhlíkové pastové elektrody; elektroanalýza; retrospektivní přehled; Univerzita Pardubice; carbon paste electrodes; electroanalysis; retrospective overview; University of Pardubice