Kinetika krystalizace v podchlazených chalkogenidových systémech - Barták, Jaroslav (Univerzita Pardubice, 2014)
Předložená disertační práce se zabývá studiem kinetiky krystalizace ve vybraných chalkogenidových systémech (Se, Se1-xTex, (GeS2)x(Sb2S3)1-x). Ke studiu dané problematiky byly využity dva základní přístupy ? přímé sledování růstu krystalů v daných materiálech pomocí mikroskopických metod a nepřímé sledování krystalizačního procesu za pomoci experimentálních technik sledujících změnu makroskopické vlastnosti daného vzorku v průběhu krystalizačního procesu (diferenciální skenovací kalorimetrie, rentgenová difrakční analýza, měření elektrické vodivosti). Kombinací několika experimentálních metod bylo možné získat široké povědomí o složitém krystalizačním procesu probíhajícím v daných systémech.
Crystallization kinetics in undercooled chalcogenide systems
Keywords: růst krystalů; kinetika krystalizace; chalkogenidová skla; tenké vrstvy; Se; Se1-xTex; GeS2x; Sb2S31-x; mikroskopie; DSC; elektrická vodivost; TMA; XRD; crystal growth; crystallization kinetics; chalcogenide glasses; thin films; microscopy; electrical conductivity