Edukace žen o laboratorním novorozeneckém screeningu - Urbanová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2019)
Tématem bakalářské práce je edukace žen o laboratorním novorozeneckém screeningu. První, teoretická část, vysvětluje podstatu novorozeneckého laboratorního screeningu, následuje popis metabolických poruch a endokrinních onemocnění, na něž se laboratorní novorozenecký screening zaměřuje, dále pak metody, kterými se provádí. Hlavním cílem druhé, výzkumné části, je vytvořit informační a edukační materiály o novorozeneckém laboratorním screeningu na základě zjištění znalostí žen o laboratorním screeningu. Nedílnou součástí je dotazníkové šetření, zaměřené na ženy po porodu a dětské sestry/porodní asistentky.
Education of women on laboratory newborn screening
Keywords: edukační a informační materiály; endokrinní a metabolické poruchy; novorozenec; screening; educational materials; endocrine and metabolic diseases; newborn; screening