Vliv povrchové úpravy částic pigmentů vodivými polymery na korozně-inhibiční vlastnosti antikorozních nátěrových hmot - Kukačková, Helena (Univerzita Pardubice, 2009)
Tato diplomová práce se zabývá studiem antikorozní účinnosti nátěrových hmot, které obsahují částice plniv a pigmentů povrchově upravené vrstvou polyanilinu (PANI) nebo polypyrrolu (PPy). Modifikace částic pigmentů a plniv byla provedena tzv. oxidační polymerační reakcí. Byly připraveny epoxidové vodou ředitelné nátěrové hmoty (OKP = 10%) s obsahem pigmentů na bázi oxidů železa, směsných oxidů kovů, plniv na bázi křemičitanů a grafitu v upravené i neupravené formě. Nátěrové hmoty byly aplikovány na skleněné a ocelové panely. Antikorozní účinnost nátěrů byla hodnocena na základě fyzikálně-mechanických a urychlených korozních zkoušek.
Influence of surface treatment of pPigments particles with conducting polymers on corrosive-inhibitive properties of anticorrosive coatings
Keywords: anticorrosive pigment; polyaniline; polypyrrole; conductive polymers; surface treatment of particles; anticorrosive protection; Antikorozní pigment; polyanilin; polypyrrol; vodivé polymery; povrchová úprava částic; antikorozní ochrana