Průkaz a sledování enzymu ceramidsyntázy CerS2 ve vybraných tkáních - Darvašová, Alžběta (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práce se věnuje enzymu ceramidsyntáza (CerS2), který je v současné době dáván do souvislosti s nádorovým bujením. Informace o struktuře, funkci a lokalizaci enzymu jsou doplněny o poznatky, jak je tento enzym zapojen do metabolismu lipidů, a zda se může podílet na vzniku nádorových buněk. Součástí diplomové práce je zavedení a optimalizace metody izolace CerS2 z jater, pankreatu a z membrán leukocytů, kde jsou využívány vedle centrifugace i elektroforetické metody kombinované s imunochemickou detekcí sledovaného proteinu a jeho MS identifikací. Součástí je i výroba nosiče pro následnou izolaci a purifikaci enzymu metodou imunoafinitní chromatografie.
Detection and Monitoring of the Ceramide Synthase Enzyme CerS2 in Selected Tissues
Keywords: ceramidsyntáza; ceramid; metabolismus sfingolipidů; separační metody; ceramide synthase; ceramide; metabolism of sphingolipids; separation methods