Maďarská literatura v edici Světová četba - Čížková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na významnou složku české literární kultury, edici Světová četba nakladatelství Odeon a její vztah k maďarské literatuře. Nakladatelství Odeon patřilo v kontextu českého (československého) a evropského nakladatelského průmyslu mezi prestižní instituce. Edice Světová četba se významně podílela na formování vkusu čtenářů. Práce metodologicky vychází z koncepce kulturního transferu, který zejména v knize Taktika přepisu formuloval Petr Poslední. Zaměřuje se na porozumění strategiím a postupům, které nakladatelé používali při překládání a propagaci maďarských děl v rámci této edice. Práce se výběrově zaměřuje i na konkrétní maďarská literární díla z této edice a zkoumá jejich reprezentaci na české literární scéně.
Hungarian literature in Světová četba edition
Keywords: maďarská literatura; Odeon; edice Světová četba; kulturní transfer; Krúdy, Gyula; Tersánszky, Józsi Jenő; Déry, Tibor; Hungarian literature; Odeon; Světová četba edition; cultural transfer; Krúdy, Gyula; Tersánszky, Józsi Jenő; Déry, Tibor