Úroveň prevence karcinomu prsu u žen ve věku od 18 do 45 let v ambulantních gynekologických zařízeních v Pardubickém kraji - Hnutová, Dagmar (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na prevenci nádorového onemocnění prsu u žen od 18 do 45 let, zejména protože se jedná o nejčastější onkologické onemocnění u žen. Cílem teoretické části této práce je zmapovat anatomii prsu, rizika předcházející tomuto onemocnění a především možnosti prevence v této oblasti, s čímž souvisí i popsání příznaků, které by měly alarmovat možnost počínajícího nádorového onemocnění. V praktické části je hlavním cílem pomocí dotazníkového šetření zjistit úroveň znalostí, vztahujících se k tomuto problému, a to u žen ve věku od 18 do 45 let. Na základě výsledků bude vytvořen pestrý edukační materiál. Praktická část také prezentuje výsledky průzkumu.
Breast cancer prevention level in woman aged 18 to 45 years in ambulatory gynecological facilities in the Pardubice region
Keywords: karcinom prsu; nádorové onemocnění prsu; prevence; screening; samovyšetření; breast carcinoma; oncologic breast disease; prevention; screening; self-examination