Násilí na pracovišti jako riziko zdravotnického povolání - Švédová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2005)
Bakalářská práce se zabývá násilím a násilným chováním vůči zdravotnickému personálu. Pohlíží na násilí jako na celospolečenský problém, který je třeba řešit. Zabývá se všemi projevy násilí vůči zdravotnickým pracovníkům. Pokouší se násilné chování rozpoznat a charakterizovat. Snaží se navrhnout možná řešení. V druhé části se práce věnuje vztahům na pracovišti a výskytu tzv. mobbingu mezi členy pracovního kolektivu.
Violence as the medical occupational hazard
Keywords: násilí; násilné chování; rizikové faktory; rizika; mobbing; Šikana; pracovní kolektiv; dotazníkové šetření