Aplikovatelnost odpadních materiálů do prefabrikovaných betonových konstrukcí - Zeman, Jiří (Univerzita Pardubice, 2024)
Bakalářská práce je zaměřena na aplikovatelnost odpadních materiálů v prefabrikovaných betonových konstrukcích, s důrazem na porovnání vlastností přírodního kameniva a recyklovaného kameniva ze stavebních a demoličních odpadů. Práce rovněž analyzuje potenciální budoucí problémy spojené s nedostatkem přírodního kameniva a zkoumá alternativní suroviny. Jedním z klíčových aspektů je ochrana životního prostředí a využití odpadu jako druhotné suroviny pro stavební účely. Experimentální část této práce se soustředí na porovnání vlastností přírodního kameniva s druhotnými surovinami, které mohou mít srovnatelné vlastnosti. Tento výzkum zahrnuje jak destruktivní, tak nedestruktivní zkoušky, které umožňují přesné porovnání přírodního kameniva a potenciálních alternativních materiálů v kontextu stavebního inženýrství.
Applicability of waste materials in precast concrete structures
Keywords: stavební odpad; demoliční odpad; cihelný recyklát; směsný recyklát; betonový recyklát; plastový recyklát; životní prostředí; construction waste; demolition waste; brick recyclate; mixed recyclate; concrete recyclate; plastic recyclate; environment