Bulharsko, Byzanc a turkické kočovné kmeny východní Evropy mezi maďarskou a mongolskou invazí (10.-14. století) - Báder, Radan (Univerzita Pardubice, 2023)
Předkládaná práce se zabývá tématikou komplikovaných vztahů Byzantské říše, Bulharska a turkických kočovníků (Pečeněhové, Uzové, Kumáni) v časovém horizontu 900- 1320. Důraz je kladen nejenom na nájezdy, války a politické soupeření, ale i na celkový dopad na dějiny jihovýchodní Evropy.
Bulgaria, Byzantium and the Turkic nomadic tribes of Eastern Europe between the Hungarian and Mongol invasions (10th-14th centuries)
Keywords: Byzantium; Bulgaria; Turkičtí nomádi; diplomacie; válka; Pečeněhové; Kumáni; nájezdy; Turkic nomads; diplomacy; Pechenegs; Ouzoi; Cumans; incursions