Ohodnocení přínosu investice z environmentálního hlediska - Honková Irena (Univerzita Pardubice, 2012)
Cílem článku je vyhodnotit vybranou investici z environmentálního hlediska, neboť lze v poslední době zaznamenat trend ohodnocování investic z neekonomických hledisek. V tomto případě se jedná o lakovací kabinu, která je opatřena ochranným filtrem, jež redukuje 97,9 % nebezpečných splodin. Přínos této investice je kalkulován jednak pro investující společnost, jednak pro obec, kde daná společnost působí. Pro ohodnocení těchto přínosů byly použity dva typy metod: tržní a netržní. Tržní metoda je založena na stanovení úspory poplatků za znečišťování ovzduší a netržní metoda znamená hodnotu ovzduší, jakožto veřejného statku, pro obyvatele dané obce. V tomto článku jsou použity netržní metody WTP a WTA. Tyto metody však daly rozdílné výsledky, a proto je v závěru doporučen postup, jak je lze chápat.
Evaluation of the Benefits of Investment from an Environmental Point of View
Keywords: Cost-benefit analýza (CBA); netržní ohodnocení; Kontingentní oceňovací metoda (CVM); Ochota platit (WTP); Ochota dostat zaplaceno (WTA); Cost-Benefit Analysis (CBA); non-market evaluation; Contingent Valuation Method (CVM); Willingness To Pay (WTP); Willingness To Accept (WTA)