Syntéza a využití vodných disperzí mikrogelových částic s kovalentně vázanými retardéry hoření - Rückerová, Adéla (Univerzita Pardubice, 2015)
V teoretické části práce jsou rešeršním způsobem zpracována témata týkající se vodných disperzí připravených emulzní polymerací, mikrogelů, způsobů přípravy nátěrových filmů a retardérů hoření se zaměřením na použití fosfazenů. Experimentální část práce se věnuje přípravě vodných disperzí mikrogelových částic obsahujících ve své struktuře fosfazeny, mající účel síťujícího prostředku a retardéru hoření. Dále se zabývá výběru optimálního poměru pomocného rozpouštědla, vhodné vytvrzovací teploty a optimálního poměru latex vs. melaminoformaldehydová pryskyřice. V konečné fázi se práce věnuje vyhodnocení vlastností vytvrzených nátěrových filmů různých typů latexů s melaminoformaldehydovou pryskyřicí při zjištěných podmínkách.
Synthesis and application of aqueous dispersions of microgel particles with covalently linked flame retardands.
Keywords: Emulsion polymerization; aqueous dispersions; microgel; flame retardant; latex; phosphazene; coating; melamine-formaldehyde resin; emulzní polymerace; vodná disperze; mikrogel; retardéry hoření; latex; fosfazen; melaminoformaldehydová pryskyřice