Rozdíly mezi dobrovolnými a profesionálními hasiči - Rázková, Sabina (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato diplomová práce se zabývá rozdíly mezi hasiči dobrovolnými a profesionálními. Obě skupiny hasičů jsou srovnávány z několika hledisek. Těmito hledisky jsou například: samotná činnost obou skupin, systém organizace a hierarchie uvnitř obou skupin, genderové zastoupení ve skupinách a množství sociálního kapitálu a prestiže. Informace jsou získávány pomocí pozorování, rozhovorů a dotazníků. Obě skupiny toho mají hodně společného, ale zároveň se v několika ohledech liší.
Differences between volunteers and professional firefighters
Keywords: dobrovolní hasiči; profesionální hasiči; rozdíly; sociální kapitál; prestiž; stigma; byrokracie a organizace; volunteer firefighters; professional firefighters; differences; social capital; prestige; stigma; bureaucracy and organization